When the University of Northern Iowa set out to expand its Cedar Falls campus with a new facility for teacher training and the development of environmental curricula for elementary and high schools, constructing a building that would serve as a "working classroom" was a primary goal. The resulting 29,300-square-foot Center for Energy and Environmental Education (CEEE), completed in the fall of 1994, shows many examples of energy and environmentally conscious design. At the heart of the architectural design is the incorporation of passive solar strategies to reduce the energy consumed by the building and provide a healthful interior environment. The building was intended to demonstrate to its users: (1) How less energy can be used to operate a building and how to apply energy-saving measures in their homes, offices, and schools; (2) Which building materials are less environmentally sensitive than others; (3) How to include energy and environmental considerations in their daily decision making; and (4) The overall effect that thoughtful considerations can have on a project over a long period of time. Wells Woodburn O'Neil, a Des Moines, Iowa-based architectural firm, met these objectives by using masonry materials in a passive solar design. In contract to active solar designs, passive solar designs use the natural heating and cooling available from the environment without using "active" mechanical systems. The CEEE is located on a slightly sloping site. The building is oriented on an east-west axis to maximize its southern solar exposure and to take advantage of natural winds for ventilation. Building materials were selected with consideration for the energy consumed (embodied energy) and the environmental impact during manufacture and delivery. Landscaping consists primarily of native vegetation that does not require watering and provides other energy-saving benefits, such as shade in the summer and sun in the winter. The interior layout consists of a primary circulation corridor oriented along the east-west axis, with a two-story loadbearing concrete masonry or limestone-faced wall on the north side and clerestory windows on the south side. On the first floor, a circular reception/exhibit area, studios, and classroom space are located to receive southern exposure. An auditorium, classrooms, and mechanical and storage areas are located to the north of the corridor. A partial second floor contains a resource center and offices for the center. Masonry is used throughout the building because of its thermal mass properties, low embodied energy, and low maintenance. The exterior facade consists of a combination of clay brick, concrete masonry, limestone, and metal siding. The foundation walls are constructed of CMUs. Interior loadbearing masonry walls are built of concrete masonry, clay brick, and limestone.